RSS

Saturday, January 15, 2011

Pengalaman Kulit Berjerawat

ecececeh......first time dalam blog aku untuk menulis mengenai penjagaan kecantikan....sebelum aku nak cerita lebih lanjut mengenai langkah-langkah tips ini, aku kene cerita serba sedikit mengenai  experience aku sendiri lah kan....

waktu aku sekolah menengah dalam lingkungan form 2, form 3, muka aku sangat penuh dengan jerawat....!! sangat banyak ok....sampai pernah 3,4 jerawat yang bernanah bergabung membentuk satu pergunungn yang berlahar ngn nanah (hiperbola yang sanagt meampau)...tang dahi tak payah cakap lah...dah takde space dah nak letak jerawat yang halus-halus tu....ak g kelas pun malu...tutup dengan sapu tangan...pedih wooo.....
asalnye aku ade jerawat sederhana-sederhana, then my auntie suggest 1 product suh mak aku belikan kat aku untuk budak-budak sekolah...nak tau ape..??

taraaa....inilah product dari cosway..iaitu goat's milk die..

dalam semiggu aku pakai lagi tambah banyak sangat jerawat yang keluar, aku cakap ngn makcik aku die gtau sabar je, teruskan pakai...then, after 2 botol aku pakai cleanser ni makin lame makin kurang jerawat, tak kire jerawat yang nanah atau jerawat pasir yang kat dahi aku...
then baru makcik aku cakap yang cleanser tu memang untuk keluarkan jerawat sebanyak mane yang boleh, sebab tu aku cakap tadi sampai takde space dah kat muke aku nak letak jerawat lagi....dan nak tau..?? memang sangat bagus sampai sekarang aku takde jerawat, kalau ade pun 1, 2 time nak peot. lagi satu, bekas jerawat pun alhamdulillah memang agak kurang....tapi sekarang, 

taraa......hasil kesabaran untuk menghabiskan jerawat-jerawat tu (tanpa secoles bedak)


aku mash ingat, time jerawat penuh tu aku tak berapa nak berkawan dengan orang, rase down yang amat...sedey giler dowh.....

kalau korang nak try, kene berani dan sabar sikit lah, memang malu dan ambil mase yang lame untuk bertahan denga muke yang penuh dengan jerawat. tapi aku nasihatkan, semua product pencuci muka ni ade pro n cons, ade yang sesuai dengan kita, ade yang tidak....aku nasihatkan try lah consistent dengan satu-satu product tu....sabar tu penting.....sebelum ni pun macam-macam product mak n kakak aku bagi pakai, salah satu tu adalah Sk11. mahal yang amat, tapi time tu kakak aku keje ngan sk11 tu, kakak-kakak senior aku pun terkejut yang aku gune sk11, mane taknye junior form 2 pakai...hahahah tapi memang tak sesuai ngan kulit aku gak time tu

so sekarang lepas je kulit aku 100% elok dari jerawat, macam-macam product aku try dan alhamdulillah, semuanya aku selesa dan aku dah boleh bandingkan mane yang sesuai dari segi toner, cleanser, scrub, moisturizer dan macam-macam lagi...nanti aku akan ceritakan product ape dan  sesuai untuk kulit macamane...ok tata~~

2 katak kenyang:

hazel darwisya said...

Ooohhh... Bioglo ni cosway ke??? akak aku ada pakai mask die... hu... bape hengget ni nadia?

N@d0x $i k0d0x said...

harga die aku dah lupe laaa...tapi aku rase takde la mahal sangat....bawah rm50 la kot....